שכבת רקע – Background Layer
בכל מסמך או תמונה שתפתחו בתוכנת פוטושופ תופיע שיכבה אחת שנקראת Background. זוהי שיכבת הרקע. לא ניתן להזיז אותה, או לגרור אותה מעל או מתחת לשכבה אחרת, היות והיא נעולה. אפשר לראות שיש עליה מנעול.
שימו לב, חייבת להיות לפחות שיכבה אחת במסמך! כלומר לא תוכלו לזרוק שכבת רקע לפח אלא לאחר שתשחררו אותה ותצרו אחת אחרת.
שחרור שכבת רקע
ניתן לשחרר שיכבת רקע ע"י לחיצה כפולה על השיכבה, יפתח חלון שבו תוכלו גם לשנות את שמה או פשוט להשאיר את השם ולאשר את החלון. לאחר אישור החלון, שיכבת הרקע תהפוך לשיכבה רגילה שנוכל להזיז את תכולתה עם כלי ההזזה. המנעול שעל השיכבה יעלם. דרך נוספת לשחרר שיכבת רקע היא ע"י גרירת המנעול של שיכבת הרקע לפח. ואם זה לא מספיק אז הרי לכם עוד דרך: לחצו לחיצה כפולה על גבי שכבת הרקע בתוספת מקש Alt במקלדת או Option במק.
שינוי שם שיכבה
לשינוי חוזר של שם השיכבה לוחצים לחיצה כפולה על שם השיכבה, שימו לב, יש ללחוץ על השם ולא ליד.
יצירת שיכבה חדשה
בכדי ליצור שכבה חדשה, לחצו בתחתית חלון השכבות על כפתור שנראה כמו דף קטן עם פינה מקופלת – Create New Layer.
השיכבה שיצרתם תהיה שקופה. המשבצות אפור לבן מסמלים שטחים שקופים ללא פיקסלים, ללא מידע.
יצירת שיכבה חדשה מתחת לשיכבה קיימת בקיצור
כשתצרו שיכבה חדשה, היא תיווצר אוטומטית מעל השיכבה הפעילה. אם תרצו ליצור שיכבה חדשה מתחת לשיכבה עליה אתםעומדים, לחצו על כפתור ה- Create New Layer
שבתחתית חלון השכבות בתוספת מקש Control במקלדת. Comand – במק.
לא ניתן ליצור שיכבה מתחת לשיכבת הרקע.
שימו לב, נדע ששיכבה פעילה כאשר צבעה – כחול. פשוט לוחצים עליה לחיצה אחת והיא הופחת לשיכבה הפעילה.
נבדוק בהמשך איך לשנות סדר שכבות.
העלמת תצוגת שכבות
לצידה השמאלי של התמונה המוקטנת (על כך בהמשך) של השכבה, ישנה עין. לכל שיכבה יש עין.
לחיצה על דמות העין תעלים את תכולת השיכבה מהעין אך לא לדאוג לחיצה חוזרת, מחזירה אותה. העלמת תוכן השיכבה מהעיןחלון שכבות – הזזת שיכבה
טובה במקרים שונים ומגוונים כמו למשל אם אנחנו לא בטוחים באיזו שיכבה ממוקם אלמנט מסויים. שיכבה שלא מוצגת גם לא תודפס בסופו של דבר.
במידה ויש מספר שכבות בקובץ, לחיצה על עין של שכבה אחת וגרירת העכבר על גבי שאר העיניים, תעלים את כל השכבות שעברתם עליהם. אין צורך להעלים אחת אחת.
בכדי להעלים את כל השכבות חוץ משיכבה מסויימת, לחצו על דמות העין של אותה השכבה בתוספת מקש Alt במקלדת או Option במק. כל השכבות יעלמו חוץ מזו שבחרתם. לחיצה חוזרת עם מקש Alt במקלדת תחזיר את תצוגת כל השכבות.
כאשר יש רק שיכבת רקע, אי אפשר להעלים את העין וגם אין טעם בכך.
שינוי סדר השכבות
בכדי להזיז שיכבה מעל או מתחת לשיכבה אחרת, גררו אותה עד להופעת פס שחור ואז שחררו את העכבר. שכבות הן כמו שקפים שמונחים אחד על השני כך שזה שנמצא מעל יסתיר את זה שמתחתיו.
בכדי להעביר שיכבה מעל שיכבה אחרת בקיצור, דאגו שהשכבה אותה אתם מעוניינים להזיז תהיה פעילה ולחצו על מקשים Ctrl + [ כלומר סוגריים מרובעות ימניות. בכדי לגרור שיכבה מתחת לשיכבה אחרת בקיצור, לחצו על מקשים Ctrl + ] כלומר סוגריים מרובעות שמאליות.חלון שכבות – שרשור שכבות
סימון שכבות
סימון מס' שכבות יחד נעשה ע"י לחיצה על שיכבה כלשהי ועל שיכבה אחרת בתוספת מקש Shift במקלדת. כל השכבות שבינהן יסומנו גם הן.
ניתן לסמן גם מספר שכבות שלא נימצאות בסדר עוקב ע"י לחיצה עליהם בתוספת מקש Control במקלדת או מקש Comand במק.
שכפול שכבות
בכדי לשכפל שיכבה כלשהי, גררו את השיכבה הרצויה על גבי הכפתור של יצירת שיכבה חדשה שבתחתית חלון השכבות.
ניתן לשכפל שיכבה גם ע"י גרירתה מעלה או מטה בתוספת מקש Alt במקלדת או Option במק.
שרשור שכבות
כאשר 2 שכבות או יותר מסומנות יחד, ניתן להזיז את תכולתן יחד, עם כלי ההזזה על גבי המסמך אך בפעם הבאה שתרצו להזיז אותן שוב יחד תצטרכו שוב לסמן אותן בחלון השכבות. בכדי שלא תצטרכו לסמן אותן שוב, יש לשרשר אותן אחת לשניה.חלון השכבות – שקיפות
כאשר 2 שכבות או יותר מסומנות יחד, לחצו על דמות השרשרת בתחתית חלון השכבות – Link layers מה שיגרום לשכבות להיות מחוברות. אז תוכלו להזיז אותן
יחדיו ללא צורך בבחירה חוזרת של כל השכבות.
בכדי לבטל "שירשור" שכבות, סמנו את השכבות אותן אתם מעוניינים לפרק ולחצו שוב על דמות השרשרת שלמטה.
בהמשך נראה דרך קלה יותר להזזה של מספר שכבות יחדיו ע"י יצירת קבוצות שכבות.
איחוד שכבות
בכדי לאחד מספר שכבות לכדי שכבה אחת – סמנו את השכבות אותן אתם מעוניינם לאחד ובחרו מהתפריט הקופץ של חלון השכבות באפשרות Merge Layers. תוכלו לבצע פעולה זו בקיצור ע"י לחיצה על מקשים Ctrl + E במקלדת או Comand + E במק.
לחיצה על הקיצור Ctrl + E כאשר רק שיכבה אחת מסומנת, תאחד את השיכבה המסומנת עם זו שמתחתיה בלבד.
לפעמים רוצים לשמור על כל השכבות ובכל זאת ליצור שיכבה אחת שמאחדת את כל השכבות מעל כולן. בכדי לקבל תוצאה זו, לחצו על יחד על המקשים Alt + Ctrl + Shift + E או במק Option + Comand + E.
בכדי לאחד את כל השכבות לשיכבת רקע אחת, מה שנקרא: "לשטח את המסמך", בחרו מהתפריט הקופץ של חלון השכבות באפשרות Flatten Image.
שינוי מידת האטימות של שיכבה
בחלקו העליון של חלון השכבות ניתן לקבוע את מידת האטימות של שיכבה – Opacity ע"י הקלדת ערך מספרי בתיבת הטקסט שליד ולחיצה על מקש Enter לאישור. מובן שהשיכבה שלה רוצים לשנות את מידת האטימות צריכה להיות פעילה כלומר צבועה בכחול.
כאשר נשנה את מידת האטימות של שיכבה כלשהי, נוכל לראות דרכה את השיכבה שממוקמת שמתחתיה.
טיפ, קיצור שימושי מבלי ללכת כל פעם לשדה של ה- Opacity ולהקליד, הוא פשוט ללחוץ במקלדת על אחד המספרים. לדוגמה לחיצה על הסיפרה 6 תקבע לשיכבה שקיפות של 60%, לחיצה על הספרה 2 תתן שקיפות של 20% וכן הלאה. אם נרצה לחזור לאטימות מוחלטת כלומר 100% נלחץ על הספרה 0. אם נרצה לקבוע ערכים מדויקים כמו למשל 43%, נלחץ במקלדת 43 מהר! קיצורים אלו עובדים על שכבות כאשר אין לכלי הבחור אפשרות של שינוי מידת אטימות גם כן (לדוגמה כלי המברשת) אחרת מידת האטימות שתשתנה תהיה של הכלי הנבחר ולא של השיכבה.
מתחת למילה Opacity נמצאת האפשרות Fill- מילוי, אפשרות זו משנה גם כן את מידת האטימות של שיכבה אך ההבדל בין Fill ל- Opacity הוא ששינוי ה- Opacity ישפיע על השיכבה כולל על האפקטים שבה בעוד ששינוי ה- Fill ישפיע רק על תוכן השיכבה וישאיר את האפקט (אם ניתן) כמות שהוא. על אפקטים נדבר בהמשך…
המשך לחלק שני של שכבות בפוטושופ
תהנו,
רן
- רוצים להתעדכן בסרטוני הדרכה נוספים שאנו מעלים? מוזמנים להירשם לערוץ יוטיוב של גרייס דיזיין
- אהבתם והמדריך עזר לכם? נשמח לקבל לייק בפייסבוק של גרייס דיזיין
- רוצים להרחיב את הידע בפוטושופ? קבלו פרטים אודות קורס פוטושופ או צרו קשר
כתיבת תגובה