טיפוגרפיה היא האמנות והטכניקה של סידור ועיצוב טקסט. בחירת גופנים, גודל אות, אורך שורה, ריווח בין שורות, בין מילים, בין אותיות ובין צמדי אותיות. מעצבים גרפיים, מעצבי אותיות, טיפוגרפים, ופרסומאים עוסקים בטיפוגרפיה.
על הכתב
הכתב הוא כלי המשמש אותנו מבחינה מעשית וכמו כל כלי רצוי שיהיה פונקציונאלי ונוח לשימוש.בתחום הכתב עלינו להבדיל בין תחום האמנות הטהורה לתחום האמנות השימושית.
הכתב יכול לשמש אדם ליצירה אמנותית והאותיות יהיו בידיו כחומר ביד היוצר. ומצד שני, כתב האמנות השימושית כגון טקסט רץ, כותרות לעיתון, מודעות מסויימות וכו' כאשר הממד האמנותי עשוי להתווסף אליו בכוח אישיותו וכשרונו של המעצב.
תהליך עיצוב אות
בתהליך עיצוב של טיפוס אות ופיתוחו כפונט, חובה על המעצב להתייחס לחוקי עיצוב בסיסיים – חוקים שאינם קשורים לזמן, לא למקום ולא לאופנה. במקרה של טיפוס אות שהופך לפונט – אלה הם כמובן החוקים הטיפוגרפים אשר קשורים לגיאומטריה, הרמוניה ואיזון, ומכיוון שהפונט הוא קודם כל כלי תקשורתי, נדרש המעצב להיות נאמן לאותם חוקים.
המעצב נדרש כמובן גם לכישרון בסיסי, לניסיון בתחום, למיומנות מקצועית גבוהה ולסבלנות רבה.
אחידות עיצובית
פונט מורכב למעשה ממערכת סימנים שונים ורבים: אותיות, ספרות, סימני פיסוק וסימנים אחרים, ולכן יש לגבש אחידות סגנונית לכל הסימנים וליצור להם משקל סגולי. כל צירוף של האותיות (או הסימנים הנוספים) למילים חייב ליצור את אותה "תמונה" אחידה של שטח הטקסט. צורות האותיות השחורות והחללים הלבנים הנוצרים בתוכן ומסביבן יוצרים במשותף תמונה שלמה, אחידה והרמונית. התייחסות למשקלים שונים, גדלים, יחסים, תנועה, קצב, ריווחים בין אותיות , מילים שורות, וכו'.
מהו יעוד הפונט?
תהליך העיצוב של טיפוס אות טוב מתחיל בהחלטה מהו הייעוד של אותו טיפוס אות חדש. ניתן לסווג את טיפוסי האות למספר חלוקות, אך החלוקה העיקרית, מבחינת היעוד, היא החלוקה לטיפוסים המיועדים לטקסט שוטף, ולטיפוסים המיועדים לכותרות או ראווה. בכל חלוקה ישנן חלוקות נוספות של טיפוסים קלאסיים ומודרניים, טיפוסים נטולי תגים (sans serif) ובעלי תגים (serif) ועוד. לאחר שהוחלט על יעודו ואופיו של טיפוס האות, מתחיל שלב הסקיצות שבו יורד הרעיון המופשט אל הנייר.
חשוב לציין שמעצב שלא חווה מידה מסוימת של קליגרפיה (כתיבה תמה), לא יבין את המהות הצורנית של האותיות ולכן לא יהיה מסוגל לעצב טיפוס אות אמיתי.
כותב המאמר: אלון אור
תהנו,
רן
- רוצים להתעדכן בסרטוני הדרכה שאנו מעלים? מוזמנים להירשם לערוץ יוטיוב של גרייס דיזיין
- אהבתם והמדריך עזר לכם? נשמח לקבל לייק בפייסבוק של גרייס דיזיין
- רוצים להרחיב את הידע בגרפיקה? קבלו פרטים אודות קורס גרפיקה או צרו קשר
כתיבת תגובה