היי חברים, במדריך זה נראה מקבץ מדריכים כולל הסברים איך ליצור קומפוזיציות נכונות בעיצוב גרפי. בין אם אתם גרפיקאים מתחילים שעדיין לומדים ובין אם אתם מעצבים גרפיים מנוסים, תמיד טוב להעשיר את הידע 🙂
צורות Shapes
24:00 דקות
שימוש בצורת עיגול או משולש בעיצוב שלנו היא מאוד משמעותית היות וכל צורה מעוררת בצופה תחושות שונות.
רשימה של הצורות ולמה הן מתקשרות
- עיגול: תחושת קהילה, אופטימיות, חברות, מרחב
- טבעת: נישואין, שותפות, קול
- ריבוע, מלבן: יציבות, איזון, התמקצעות, יעילות, עוצמה, אמון
- משולש: כיוון, התקדמות, כח, מדע, דת, חוק
- קווים אנכיים: גבריות, כח
- קווים רוחביים גליים: רוגע, קול
פריסה וקומפוזיציה
5:00 דקות
כאשר נראה אלמנטים מסודרים באותו חלל, נייר או מסך, נקרא לסידור זה: קומפוזיציה. הרבה פעמים נשמע מילים נרדפות למילה זו כמו: פריסה, Layout או Grid, ומבנה. קומפוזיציה טובה היא הרמונית כך שהאלמנטים מאוזנים אחד עם השני ו"נעים" להתסכל עליהם במכלול.
כמה חוקים ליצירת קומפוזיציות טובות
- קירבה – Proximity: אלמנטים שקשורים אחד לשני צריכים להיות קרובים אחד לשני. נרחיב בנושא זה במדריכים על חוקי הגשטאלט.
- White Space: הרווח שבין האזורים, שבין קבוצות אובייקטים לקצה הדף, בין התמונות והטקסטים. רווח בגודל נכון, עוזר להפריד טוב יותר בין החלקים ונותן להם "לנשום".
- יישור – Alignment: אחד החוקים הבסיסיים ביותר הקיימים הוא יישור. כמעט תמיד פסקאות מלל, תמונות ואלמנטים גרפיים שונים מיושרים אחד לשני לצד ימין, שמאל או שהם ממורכזים. וזה יוצר סדר.
- קונטרסט – Contrast: בעברית ניגודיות. נועדה לצורך הבלטת מסר / אלמנט אחד על פני האחר.
- חזרתיות – Repetition: כדאי לחזור על אלמנטים שונים באותו העיצוב. למשל להשתמש באותו הגופן, להשתמש באותו הצבע שוב ושוב, באותה זווית של צורה או תמונה וכו'.. בכך שאנו חוזרים על הדברים, אנו יוצרים שפה גרפית.
קומפוזיצות סמטריות ואסמטריות
14:00 דקות
- קומפוזיציה סמטרית: כדרך הטבע כשנראה משהו סימטרי ששווה משני הצדדים, נרגיש שהוא יותר נעים לעין (לדוגמה פנים יפות).
- קומפוזיציה א-סימטרית לעמות זאת שבה אזור אחד גדול יותר מהשני, טובה כדי להדגיש שיש אלמנטים חשובים יותר מאחרים ולכן צריך לשים לב אליהם יותר. כדי לאזן נכון אי סימטריה, יש לאזן את המשקלים, למשל אם מקמנו בצד אחד עיגול גדול, נמקם בצד השני שני עיגולים קטנים ובכך למרות שהקומפוזיציה לא סימטרית, אנחנו שומרים על איזון נעים לעין.
- קומפוזיציה מעגלית: כאשר האלמנטים סובבים סביב ציר מרכזי אחד. מה שנותן תחושה של אחדות וקשר בין האלמנטים.
- מוזאייק: פיזור האלמנטים על כל השטח בבאלגן אבל, כדי שהקומפוזיציה תהיה טובה, זה צריך להיות "בלאגן מסודר", למשל שתהיה חזרתיות על צבע, גודל ומיקום של צורות במרחב.
חוק השלוש The Rule of Thirds ויחס הזהב The Golden Ratio
9:00 דקות
למרות שצלמים, מעצבים גרפיים ובכלל אמנים משתמשים בחוק השלוש כבר מאות שנים, ישנן סברות היום שמסבירות למה הוא פחות מוצלח, ועדיין הוספתי אותו לרשימה כי גם חוק השלוש תורם לקומפוזיציה בהרבה מקרים. היום יותר מקובל להתשתמש בקומפוזיציות דינמיות או ביחס הזהב / חתך הזהב / ספירלת הזהב / הפרופוציה האלוהית או באנגלית The Golden Ratio. שמות שונים יש ליחס מתמטי אי רציונלי זה שהתגלה ע"י תלמידו של פיתגורס לפני כ-2300 שנים! קישור לסרטון תמצאו כאן
דוגמאות נוספות לקומפוזיציות
14:00 דקות
- נקודת מיקוד – Focal Point גורמת לצופה להתמקד באזור מסויים בעיצוב.
- חוק האי זוגיים – The Rule of Odds – בהרבה מקרים נרצה להשתמש בעיצוב במספר אי-זוגי של אמלנטים. כך שאלמנט מרכזי מאוזן עם שניים לידו או מעליו ומתחתיו למשל בעיצוב לוגו.
- יישור – Alienment את האלמנטים נמקם בדף כך שכמעט תמיד יהיו מיושרים אחד לשני (יישור ימני, שמאלי, מרכזי או "בלוק" כך שמיושר משני הצדדים ופעמים מלמעלה למטה, אם מדובר בכמה טורי טקסט).
- קונטרסט – Contrast חוץ מלמקד את תשומת הלב של הצופה (הוזכר קודם), גם יגרום למוצר לבלוט יותר על ה"מדף".
איך למשוך את תשומת עין / לב הצופה?
10:00 דקות
- על ידי יצירת קווים דימיוניים, אנו ממקמים את האלמנטים בצורה חכמה במרחב, ובכך מנחים את עין הצופה להתסכל לכיוון מסויים שאנו רוצים.
- איזון – Balance חזרה על סוגי קומפוזיציות עם דגש על איזון נכון.
- קריאה לפעולה – Call to Action שימוש בכפתורים, בכיתוב שמניע לפעולה, בצורות גרפיות בולטות ומכוונות, יכול לעזור לצופה לנקוט בפעולה. אם זה להקליק, להתקשר, לשתף, לקנות.
מוזמנים ליצור קשר לשיעורים פרטיים אחד על אחד או קורס עיצוב גרפי.
רוצים להתעדכן בסרטוני הדרכה שאנו מעלים? מוזמנים להירשם לערוץ יוטיוב של גרייס דיזיין
כתיבת תגובה