היי חברים, הגעתם לשיעורים של גרייס דיזיין. והפעם אני אדגים לכם חלק מהשיעור הראשון בפוטושופ שלוקח ארבע שעות כך שאם הקצב מהיר לכם, אתם יכולים ליצור איתי קשר ולקבוע שיעורים פרטיים שיהיו בקצב שלכם ולפי הצורך שלכם כך שהלימוד יהיה מאוד פרקטי וממוקד. אז בלי מילים נוספות, בואו נתחיל.
פתיחת תמונה
שתי דרכים לפתוח תמונה בתוכנת פוטושופ – אם אתם בחלון ה-START כמו אצלי עכשיו יש לכם כפתור בצד שמאל – OPEN נלחץ עליו, ננווט לתיקיה הרצויה במחשב, נבחר בתמונה כלשהי והתמונה תפתח בתוכנה. אותו דבר אפשר לעשות דרך תפריט File > Open או בקיצור Ctrl+O.
דרך נוספת היא לפתוח את התיקיה של התמונות שלכם כך ש"תצוף" מעל הפוטושופ ופשוט תגררו את התמונה מהתיקייה אל הפוטושופ אבל שימו לב, לא לגרור אותה אל תוך קובץ פתוח, אלא לחלק העליון למעלה. ואז היא תפתח בקובץ נפרד ועכשיו יש לנו פה כמה תמונות פתוחות שאפשר לנווט ביניהן בלחיצה על הטאבים שלהם.
שינוי גודל התצוגה וניווט בתמונה
כדי לשנות את הגודל של התצוגה, שימו לב, לא הגודל הפיזי של התמונה אלא רק של התצוגה, לחצו על קיצור המקשים בקלדת +Ctrl בכדי להגדיל ועל -Ctrl בשביל להקטין. לחצו על Ctrl+0 בשביל להתאים את התמונה לגודל המסך. Ctrl+1 בשביל להציג את תמונה בגודל אמיתי.
ניווט בתמונה – לנווט בתמונה בקיצור ניתן ללחוץ במקלדת על מקש רווח, בלי לעזוב! ולזוז לחלקים אחרים בתמונה. כשנעזוב את מקש הרווח, נחחזור לכלי הקודם שהיינו בו.
כדי להגיע לשינוי גודל התצוגה בקיצור לא עם ה -+Ctrl, אפשר ללחוץ על קונטרול + מקש רווח במקלדת בלי לעזוב בו זמנית – והנה קיבלנו באופן זמני את כלי הזכוכית מגדלת. גרירת העכבר ימינה תקטין את התצוגה ושמאלה – תגדיל.
את כל הקישורים האלה תמצאו גם בתפריט VIEW.
יצירת קובץ חדש
אם אתם במסך פתיחה, יש לכם בצד שמאל את הכפתור Create New ואם אתם לא במסך הזה, תמצאו את הפקודה בתפריט File > New וגם בעזרת הקיצור Ctrl+N. נגירסה 23.0, הכפתור השתנה ל- New File.
בחלון שנפתח נבחר בחלקו העליון באפשרות WEB, (לא נעבוד לדפוס בשלב הראשון). בצד ימין נגדיר רוחב אפשר לבחור בפיקסלים, איזה גודל שרוצים (פיקסלים אלו יחידות המידה למסך) עם הזמן אתם תכירו יותר מה איזה מידה זה כל דבר כרגע אנחנו משתמש ב 1500×900 פיקסל. אם התבלבלתם וה-900 הוא הרוחב, אפשר להחליף בינהם. את הסימון V של ה Artboards נבטל. Artboards מתאימים יותר לשינוי קומפוזיציות, פליירים ועיצוב באנרים. בשלב זה, זה ממש לא שימושי. את הרזולוציה נשאיר ב- 72 פיקסל לאינץ' והפורמט צבע – RGB וב- 8Bit.
נלחץ על כפתור CREATE, ונפתח לנו דף בצבע לבן והשם שלו הוא Untitled1 היות והוא עדיין לא שמור.
מיקום תמונות בתוך קובץ פתוח
יש לנו שלוש דרכים למקם תמונות בתוך קובץ. דרך אחת: נלך לתפריט File > Open ונבחר תמונה כלשהי, שימו לב שהתמונה נפתחה בקובץ נפרד. אם אני אדפדף לקובץ הקודם, נוכל לראות שהוא כאן ואני אחזור לקובץ הזה.
על מנת להעביר אותו, למקם אותו, בתוך הקובץ הראשון, אני אדאג שכלי ההזזה מסומן, זה הכלי הראשון ה"צלב" הזה, ואני אכנס לתוך התמונה ואני אגרור אותה אל הטאב השני. שימו לב ששום דבר לא קורה אבל ברגע שתגיעו לטאב, הופ, התוכנה תקפוץ לחלון השני ויופיע לכם פלוס קטן כשאתם יורדים לתוך הקובץ ועכשיו אפשר לעזוב את התמונה.
דרך שנייה: אני אביא עוד תמונה – File > Place Embeded, נבחר תמונה והתמונה נכנסה אוטומטית לתוך הקובץ. בשלב הזה אפשר לראות שיש עליה X עם "קופסא" מה שלא היה לנו כשגררנו מקובץ לקובץ. האפשרות הזאת מאפשרת לנו לשנות את הגודל מהפינה – להגדיל ולהקטין ואם אתם בגרסה הישנה, אתם צריכים להוסיף מקש SHIFT אחרת הפרופוציות יתעווטו.
אם תוסיפו מקש ALT, השינוי יקרה לכל הכיוונים, ואם תצאו מהקופסא הזאת, תראו את החץ העקום שמאפשר לכם לסובב את התמונה. מקש SHIFT, ינעל את הסיבוב כל 15°. אם אני אלחץ קליק ימני, אני אוכל להפוך את התמונה ע"י בחירה מהתפריט הקופץ ב- Flip Horizontal או Flip Vertical.
כדי לאשר את הפעולה הזאת אני אלחץ על V למעלה או מקש אנטר במקלדת או לחיצה כפולה בתוך התמונה.
דרך שלישית למקם תמונה בתוך קובץ קיים: לפתוח את התיקייה הרצויה במחשב ולהביא תמונה כלשהי אל תוך הקובץ. פשוט נלחץ ונגרור את התמונה אל תוך הקובץ בפוטושופ ואותו דבר קרה – התמונה נכנסה ואני יכול לעשות שינויים לתמונה לפני שאני מאשר אותה וכשאני מרוצה, אני לוחץ על מקש Enter לאישור. שימו לב בשיטה של File > Place Embeded, אתם יכולים להביא תמונה אחת ואם אני אסמן עוד אחת, לא ניתן. לעומת זאת, כאשר אתם גוררים מהתיקייה במחשב, אפשר לסמן כמה תמונות.
שימו לב! תמונות שהבאתם דרך תפריט File > Place Embeded או ע"י גרירה מהתיקיה אל הקובץ, יופיע עליהן אייקון קטן (אפשר לראות על ה"צלמית" של השכבה בחלון השכבות) והוא מסמל "אובייקט חכם" Smart Object ונדבר עליו בהמשך…
חלון השכבות
שינוי גודל הצלמית – אם התמונות המוקטנות של השכבות (צלמיות) לא ממלאות לכם את כל המלבנים כמו בדוגמה אצלי, תגשו לתפריט חלון השכבות בפינה הימנית עליונה שלו (ה"המבורגר"), בתפריט שקפץ תבחרו ב- Panel Options, ובחלון שקפץ, תבחרו בתוצגת "צלמית" גדולה יותר ולמטה באפשרות Layer Bounds. ואם אתם לא רואים את חלון השכבות, תגשו לתפריט Window > Layers.
בחירת שכבה – בכדי לבחור שכבה, פשוט תקליקו עליה והצבע שלה ישתנה לאפור בהיר ובגירסאות ישנות לכחול.
סימון מס' שכבות יחד – בכדי לסמן כמה שכבות יחד, סמנו שכבה אחת, תוסיפו מקש שיפט, וסמנו שכבה נוספת. הפוטושופ יוסיף את השכבות שבינהן. אם תרצו לסמן שכבות לא בסדר עוקב, תוסיפו מקש קונטרול ותקליקו על שמות של שכבות נוספות וכך תוכלו להזיז אותן יחד.
הסתרה והצגה של שכבות – לחיצה על עין של שכבה מדליקה ומסתירה אותה מהתצוגה בקובץ. ניתן לגרור על מספר עיניים כדי להסתיר או להציג שוב כמה שכבות בבת אחת ולא אחת אחת.
שינוי סדר השכבות – פשוט תגררו את השכבה הרצויה מעל או מתחת שכבה אחרת עד שתראו פס כחול.
שקיפות שכבות – על מנת לשנות את שקיפות / אטימות שכבה, בחרו בשכבה הרצוייה והזיזו את המילה OPACITY בחלק העליון של חלון השכבות שמאלה וימינה או שנו את הערך 100% לערך נמוך יותר.
מחיקת שכבה – בחרו שכבה או מספר שכבות ולחצו על מקש DELETE במקלדת או על אייקון הפח בתחתית החלון.
יצירת שכבה חדשה – לחצו על האייקון + בתחתית חלון השכבות (בגירסאות ישנות יותר של תוכנת הפוטושופ האייקון יראה כמו דף קטן).
איחוד שכבות – סמנו מספר שכבות ולחצו על הקיצור Ctrl + E. בשכבות פיקסלים (לא אובייקטים חכמים) ניתן לסמן שכבה אחת ולאחר בחירה בקיצור Ctrl + E, השכבה תתאחר אוטומטית עם השכבה שמתחתיה.
כלי ההזזה
לפני שנתחיל, לאחר שבחרתם את כל ההזזה – Move Tool בארגז כלים, שימו לב שבחלק העליון של התוכנה, האפשרות Auto Select Layer מבוטלת. היות ובשלב הראשון אני מעדיף שתבינו טוב יותר את הקשר בין חלון השכבות לקובץ עצמו.
הזזת שכבה – שימו לב! לפני שאתם מזיזים תמונה, שימו לב שבחרתם את השכבה שלה קודם ורק אז תזיזו. להזזת שכבה בקו ישר – הוסיפו מקש SHIFT.
ניתן להזיז שכבה בצורה עדינה ומדוייקת יותר בעזרת החצים במקלדת (כאשר אתם בכלי ההזזה).
שכפול שכבה הצידה – הוסיפו מקש ALT בזמן ההזזה ותגררו את התמונה הצידה, למעלה או למטה.
שינויי טרנספורמציה – הפקודה נמצאת בתפריט Edit > Free Transform בקיצור Ctrl + T. תופיע לכם "קופסא" עם X עליה. גרירת הפינה מאפשר לשנות גודל ואם אתם בגרסה הישנה, אתם צריכים להוסיף מקש SHIFT אחרת הפרופוציות יתעווטו. תוספת מקש ALT בזמן הגרירה, תגרום לשינוי לקרות לעבר המרכז או כלפי חוץ. יציאה מגבולות הקופסא מאפשרת לסובב את התמונה. תוספת מקש SHIFT מאפשרת לסובב כל 15 מעלות. וקליק ימני על התמונה פותחת תפריט עם אפשרויות נוספות כמו היפוך התמונה. ניתן להזיז את התמונה במצב זה ע"י גרירת החלק הפנימי של התמונה רק הזהרו לא לגעת ב"כוונת" שבמרכז.
לאישור לחצו על מקש ENTER במקלדת או לחיצה כפולה בתוך התמונה או על אייקון ה V בחלק העליון של התוכנה. לביטול השינויים – לחצו על מקש ESC או על אייקון ה "אין כניסה" למעלה.
כלי המברשת
קודם כל, כמעט תמיד לפני שנצייר, ניצור שכבה חדשה בחלון השכבות. אנחנו לא רוצים לצייר בשכבה של תמונה או ציור קיים. הקיצור של כלי המברשת – מקש B.
איפוס כלי המברשת – לאחר שבחרתם את כלי המברשת מהארגז כלים, גשו לחלק העליון בצד שמאל של התוכנה ותלחצו על המשולש הקטן שליד המברשת. מהחלון שיקפוץ, תבחרו בגלגל שיניים שבפינה ותבחרו באפשרות RESET TOOL. ובנוסף בחלון BRUSH SETTINGS תלחצו על ה"המבורגר" שבפינה ותבחרו באפשרות- Clear Brush Controls או תבטלו את הסימוני V אחד אחד.
שינוי גודל המברשת – הכי קל יהיה ללחוץ במקלדת על מקש ה ] (סוגריים מרובעות שמאליות) להגדלת הכלי ועל [ (סוגריים מרובעות ימניות) להקטנת הכלי.
שינוי הקושי / רכות – הקליקו קליק ימני בדף ושנו את ערך ה- Hardness.
סיבות למה לא רואים את גודל המברשת
- מברשת קטנה מדי
- מברשת גדולה מדי (יותר מגודל הדף)
- מקש ה- Caps Lock לחוץ
למה רואים עיגולים במברשת?
כדי לבטל את העיגולים כך שהקו שאתם מציירים יהיה חלק יותר, שנו את ערך הריווח ה- SPACING מתחתית חלון ה- Brush Settings לערך 11 או נמוך יותר.
שינוי צבע המברשת
על מנת לשנות את הצבע, הקליקו על הריבוע העליון שבתחתית ארגז הכלים אשר מגדיר את צבע החזית – Foreground Color הוא הצבע האקטיבי שהמברשת תצייר איתו. בחלון שנפתח בחרו בצבע הרצוי דרך ה"עמוד הצבעוני" ושנו את בהירות ורווית הצבע מהריבוע הגדול. לסיום אשרו את החלון.
ציור קווים ישרים עם המברשת
הקליקו במקום כלשהו בדף, הזיזו את העכבר למקום אחר, הוסיפו מקש SHIFT והליקו שוב במקום אחר. כדי להוסיף עוד קווים ישרים, אל תעזבו את מקש השיפט והקליקו עם המברשת במקומות שונים והתוכנה תחבר לכם את הקליקים בקווים ישרים.
דגימת צבע
כאשר אתם נמצאים בכלי המברשת, לחיצה עם מקש ALT, תעבור באופן זמני לכלי הטפטפת, כעט בלי לעזוב את מקש ה- ALT, הקליקו במקום כלשהו בתמונה, והתוכנה תדגום את הצבע גם אם עברתם למסמך אחר. כשתעזבו את מקש ALT, תחזרו לכלי המברשת.
החלקת ציור הקווים של המברשת
כאשר כלי המברשת נבחר, תמצאו בחלק העליון של התוכנה אפשרות שנקראת Smoothing. בחרו בערך של 10% ומעלה על מנת שאופי הקווים יראה חלק יותר.
שמירת קובץ
בכל פרוייקט כדאי לשמור לפחות שני קבצים – אחד קובץ עבודה – הסיומת שלו היא PSD קיצור ל- Photoshop Document ותמיד תוכלו לחזור לקובץ זה על מנת לערוך ולשנות דברים. הקובץ השני זה קובץ לתצוגה שיהיה בפורמט JPG זה קיצור של Joint Photographic Group.
אם זו פעם ראשונה שאתם שומרים את הקובץ, לחיצה על הקיצור Ctrl + S או מתפריט File > Save תפתח את חלון ה- Save as שמאפשר לתת לקובץ שם ולשמור אותו במחשב. אם כבר שמרתם אותו פעם אחת ואתם רק רוצים לעדכן את השינויים, לחיצה על Ctrl + S תעדכן את השינויים ללא פתיחה של חלון ה SAVE AS. על מנת לשמור קובץ לתצוגה בפורמט JPG גשו לתפריט File > SAve a Copy ובחלון שנפתח בחרו מאפשרות TYPE ב- JPG. אם אתם בגירסה ישנה של פוטושופ, תוכלו לבחור ב- JPG גם דרך פקודת SAVE AS.
תרגול
בכדי ליישם את החומר שלמדנו בשיעור זה, מוזמנים לתרגל על תמונות שלכם. הנה כמה הדוגמאות להשראה:
קואלז' – חיבור מס' תמונות לקובץ אחד
פאטרן בסגנון פסיכדלי משכפול והיפוך תמונה אחת
ציור על פי תמונה
אפקט תמונה בתוך טקסט בעזרת כלי המחק
- רוצים להתעדכן בסרטוני הדרכה נוספים שאנו מעלים? מוזמנים להירשם לערוץ יוטיוב של גרייס דיזיין
- רוצים להרחיב את הידע בפוטושופ? קבלו פרטים אודות קורס פוטושופ או צרו קשר
תהנו,
רן
כתיבת תגובה